ABM sprawdzi co palą Polacy, jakich wyrobów tytoniowych używają. Badanie własne Agencji Badań Medycznych nad używaniem substancji uzależniających rozpocznie się niebawem, a zespołem badawczym pokieruje dr hab. n o zdr. Łukasz Balwicki, prof. Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego (GUMed), kierownik Zakładu Zdrowia Publicznego i Medycyny Społecznej GUMed.
Czynnikiem ryzyka, który od 1990 roku powoduje najwyższą utratę lat życia w zdrowiu w Polsce jest palenie tytoniu. Co trzeci Polak pali tradycyjne papierosy codziennie. Agencja Badań Medycznych planuje rozpocząć realizację badania własnego pn. “Analiza rozpowszechnienia i czynników związanych z używaniem wybranych substancji uzależniających w polskiej populacji”.
Badanie będzie prowadzone przez zespół ABM wraz z głównym badaczem, którym w projekcie będzie dr hab. n o zdr. Łukasz Balwicki, prof. Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego (GUMed), kierownik Zakładu Zdrowia Publicznego i Medycyny Społecznej GUMed i jego zespołem w skład którego wejdą tacy specjaliści jak m.in. prof. Dorota Kaleta z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi czy dr hab. Ewelina Chawłowska z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
Badanie własne prowadzone przez ABM będzie mieć na celu zebranie informacji wśród reprezentatywnej grupy polskiej populacji na temat używania przez nich nowych wyrobów nikotynowych takich jak elektroniczne papierosy czy też tytoń podgrzewany. Wynikiem projektu ma być kompleksowy opis stosowania nie tylko papierosów tradycyjnych, ale także nowych wyrobów nikotynowych.
Polska jest rynkiem szybkiej penetracji nowymi wyrobami przemysłu tytoniowego – szczególnie w grupie młodzieży i młodych dorosłych. Opieranie decyzji dot. polityki zdrowotnej przez władze publiczne na gruntowanej wiedzy i krytycznej analizie danych jest jednym z najważniejszych elementów decydujących o skuteczności podejmowanych działań. Przeprowadzenie rzetelnego, skrupulatnie przygotowanego badania pozwoli więc na zaplanowanie efektywnej polityki zdrowotnej.
Słodkie, cukierkowe e-papierosy największą plagą wśród młodzieży